poniedziałek, 5 listopada 2012

Koreańskie pierogi ^ ^

M  A  N  D  U  


Czy lubicie pierogi? No pewnie ! kto ich nie lubi. Każdy z was wie , że pierogi to tradycyjne polskie danie znane w całym naszym kraju , ale nie tylko my zajadamy się tak pyszną potrawą.  W Korei możecie znaleźć je dosłownie wszędzie : w restauracji , są sprzedawane na ulicach , każdy je zna i uwielbia.
Mandu - są to Koreańskie pierożki napełnione bogatym nadzieniem. Ciasto , z którego robione są mandu jest delikatne i mogą być podawane na różne sposoby   :  grillowane lub smażone nazywane są gunmandu - 군만 두 , kiedy pierożki są parzone mówimy na nie jjinmandu  -  찐만두 , są również mandu gotowane na które się mówi mulmandu  -  물만두. Można je więc zjeść na kilka sposobów , ale nie zapominajmy o najważniejszym czyli o tym co w środku.


No więc wybór jest bardzo duży dlatego każdy znajdzie coś dla siebie. Od czego jednak zacząć? Proponuję  najpierw spróbować tych najbardziej tradycyjnych pierożków np. kimch mandu , jak sama nazwa wskazuje jest to mandu wypełnione tradycyjnym Koreańskim kimchi. Tego typu mandu najczęściej używa się do robienia zup. Zjeść je można również z wieprzowiną lub samymi warzywami albo i tez z filetem z ryby. W Korei są też tak zwane mandu "sezonowe" , zimą najczęściej się je Seangchi mandu - są wypełnione mięsem bażanta , wołowiną i tofu , za to latem najchętniej są zjadane Gyuasang mandu - faszerowane posiekanym ogórkiem i mięsem mielonym.


Jak sami widzicie do wyboru do koloru :) Ciekawa jestem czy udałoby mi się samej zrobić takie mandu hehe ( najprawdopodobniej nie lol ). Poprzez samo patrzenie na te pierożki stwierdzam ,że na pewno muszą być pyszne! Co wy sądzicie o mandu , a może znacie jakieś przepisy? Podzielcie się z nami w komentarzach waszą opinią i wszystkim co wiecie o tym azjatyckim przysmaku. Mam nadzieję ,że jesteście teraz tak głodni jak ja , albo już siedzicie w kuchni i przyrządzacie pierogi ^^ Dziękuję za uwagę i życzę miłego dnia :).


-Panda



2 komentarze: